بررسی مزایا و معایب کشت علوفه هیدروپونیک: مزایا و معایب کشت علوفه هیدروپونیک : برای داشتن علوفه ای تازه و سبز محدودیتهایی نظیر کمبود آب، کاهش دسترسی به زمین مورد نیاز برای کشت موجود میباشد. اما با کشت علوفه به روش هیدروپونیک تمامی این محدودیتها از بین رفته است و کشت این محصول در سالهای اخیر با همین شیوه هیدروپونیک میباشد.
تمامی افراد میتوانند در تمامی فصول سال و با کمترین استفاده از زمین و آب و با استفاده از روش هیدروپونیک موفق به تولید علوفه تازه و سبز شوند. سابقه کشت علوفه هیدروپونیک به هزاران سال قبل یعنی به زمان هخامنشیان برمیگردد.
در آن زمان سبزههای عید به روش هیدروپونیک سبز میشدند اما با گذشت زمان این روش فراموش شد تا اینکه حدود 50 سال پیش در اروپا و 15 سال پیش در ایران مورد استفاده قرار گرفت. تولید علوفه به روش هیدروپونیک سبب از بین رفتن بسیاری از نگرانیها اعم از زیست محیطی، کمبود آب و کاهش زمینهای زراعی شده است.
خواص علوفه هیدروپونیک
خواص علوفه هیدروپونیک به نحوی است که در غالب جوانه زده یا علف تازه موجود نمیباشد. مقدار بسیار زیادی از نشاسته دانه که سبب اسیدی شدن در معده میشود، با جوانه زدن از بین میرود و این یکی از مهمترین دلایلی است که علوفه هیدروپونیک را برای دام مناسب کرده است.
زیرا این عمل از التهاب رود دام جلوگیری میکند. علوفه هیدروپونیک حاوی مقدار زیادی ویتامین، مواد معدنی و قند میباشد و بسیار قابل هضم بوده و بصورت علوفه سبز در بذر جوانه زده شده یافت میشود. دامهایی که از علوفه هیدروپونیک تغذیه میکنند به مراتب دارای شیر بیشتر و سطح چربی شیر بیشتری میباشند
فواید علوفه هیدروپونیک
- مصرف آب کمتر
- زمان رشد کمتر
- کاهش نیروی کار
- افزایش سیستم ایمنی دامها
- حذف هزینه برداشت محصول
- ارزش غذایی بالاتر علوفه هیدروپونیک نسبت به علوفه خشک
- حفظ محیط زیست و مراتع
- احتیاج به فضای کمتر برای تولید علوفه هیدروپونیک نسبت به تولید علوفه به روش سنتی
از مهم ترین دلایل کشت علوفه هیدروپونیک، حفظ محیط زیست و مراتع میباشد. زیرا در صورت خشکیدن زمین و از بین رفتن مراتع، سیلابها به وجود میآیند و سفرههای زیرزمینی در اثر جذب نشدن باران در زمین مراتع خشک به تدریج از بین میروند
ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک
ویتامین C موجود در علوفه هیدروپونیک به مراتب بیشتر از علوفه سنتی میباشد که این مهم منجر به افزایش سیستم ایمنی بدن دام میشود. همچنین ویتامین C منجر به هضم راحتتر غذا میشود و همچنین از التهاب روده گاو جلوگیری میکند.
التهاب روده گاو یکی از مسائل مهمی است که باید بدان توجه نمود زیرا در صورت بهبود نیافتن منجر به مرگ دام میشود. ویتامین D موجود در علوفه هیدروپونیک به مراتب بیشتر از علوفه سنتی میباشد که این مهم منجر به جذب کلسیم بیشتر در بدن دام میشود و در نهایت از رسوب کردن کلسیم در کلیه و قلب دامها جلوگیری میکند.
سدیم یکی دیگر از املاح موجود در علوفه هیدروپونیک میباشد که دامداران به منظور هضم راحتتر غذای دامها و دفع بهتر فضولاتشان، این ماده را به شکل محلول در مکملهای غذایی به همراه علوفه خشک به دامها میدهند.
تغییرات خواص علوفه هیدروپونیک
تغذیه دام با استفاده از غلات صورت میگیرد که غلات یک منبع سرشار از مواد معدنی با درصد فراوانی نشاسته میباشد. از آنجایی که با تغییر و تبدیل دانه به علف تمامی مواد معدنی و ترکیبات شیمیایی آن نیز دچار تغییر میشوند. در مدتی که عمل جوانهزنی اتفاق میافتد، فعالیت آنزیمی باعث ایجاد تغییر در نشاسته و تبدیل برخی از پروتئینها و چربی های موجود در دانه میشود.
به طور معمول تبدیل کردن این ترکیبات به مواد ساده تر میباشد، بدین صورت کهنشاسته موجود تبدیل به قندهای محلول شده و در بدن حیوانات به صورت توده چربی یافت میشود.
با مقایسه نتایج مطالعات آزمایشگاهی دانه گندم و علوفه سبز نتیجه میگیریم که میزان انرژی قابل متابولیسم پس از جوانه زنی برابر با 13.4 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک و پروتئین خام آن 4/4 %در ماده خشک بوده است. وقتی دانه شرو به رشد کردن میکند، ارزش پروتئین دانه جو در ماده خشک علوفه سبز از 8 به 5/11 افزایش می یابد.
نشت املاحی مانند اسیدهای آمینه، قندها، یونهای معدنی، اسیدهای آلی و پروتئینها هنگامیکه دانهها به روش هیدروپونیک خیس میشوند اتفاق میافتد. تفاوتهایی که علوفههای هیدروپونیک مانند میزان ویتامین C , D بیشتر موجود در آن و میزان نشاسته کمتر به وجود میآید منجر به بالا رفتن کیفیت غذای دامهای پرواری میشود. جدول ویتامین ها و مواد مغذی علوفه هیدروپونیک:
- آهن: مقدار آهن موجود در علوفه هیدروپونیک 40% بیشتر از آهن موجود در علوفه خشک میباشد.
- کربوهیدرات: مقدار کربوهیدرات موجود در علوفه هیدروپونیک 15% بیشتر از کربوهیدرات موجود در علوفه خشک میباشد.
- سدیم: مقدار سدیم موجود در علوفه هیدروپونیک 69% بیشتر از سدیم موجود در علوفه خشک میباشد.
- ویتامین آ: مقدار ویتامین آ موجود در علوفه هیدروپونیک 58% بیشتر از ویتامین آ موجود در علوفه خشک میباشد.
- فسفر: مقدار فسفر موجود در علوفه هیدروپونیک 56% بیشتر از فسفر موجود در علوفه خشک میباشد.
- پروتئین: مقدار پروتئین موجود در علوفه هیدروپونیک 30% بیشتر از پروتئین موجود در علوفه خشک میباشد.
- کلسیم : مقدار کلسیم موجود در علوفه هیدروپونیک 34% بیشتر از کلسیم موجود در علوفه خشک میباشد.
- پتاسیم: مقدار پتاسیم موجود در علوفه هیدروپونیک 80% بیشتر از پتاسیم موجود در علوفه خشک میباشد.
خواص علوفه هیدروپونیک برای دام:
- افزایش ارزش غذایی دام
- مزه شیرین ریشه علوفه دام ها منجر به تحریک اشتها می شوند
- کاهش هزینه های خوراک
- کیفیت بالای گوشت دامی در نتیجهی کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها
محیطبانان در مناطق حفاظت شده و در فصول زمستان که احتمال پیدایش علوفه کافی در آن مناطق کم میباشد، علوفه هیدروپونیک کشت میکنند و این علوفه را در اختیار حیواناتی همچون گوزن، آهو و بزکوهی قرار میدهند تا در حفظ و بقای این گونههای جانوری کمک کرده و در نگهداری و بقای اکوسیستم تلاش خود را کرده باشند.
معایب علوفه هیدروپونیک:
- علوفه هیدروپونیک غذای منحصر دام نیست.
- آسیبپذیر در برابر قطعی برق
- کپک زدگی بذرها در صورت کم توجهی به رطوبت و دمای هوا
- عدم اطلاعات کافی اغلب تولیدکنندگان در رابطه با علوفه هیدروپونیک
نکته: با توجه به مزایا و معایب مطرح شده میتوان مشاهده کرد که مزایای کشت علوفه هیدروپونیک نسبت به معایب آن بسیار بیشتر است بنابراین یادگیری آن در مدت زمان اندکی بهمراه دانش و اصول مهارت، نتایج بسیار خوبی را در پی دارد.
به منظور آموزش در زمینه کشت علوفه هیدروپونیک و بهرهمندی از مشاوره رایگان، تهیه بذر مناسب و تامین تجهیزات علوفه هیدروپونیک مورد نیاز کشت که پیش تر به آن اشاره شده است، میتوان همه روزه با کارشناسان مربوطه تماس حاصل کرد.