تأثیر علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام و ارزش غذایی آن: مقاله پیش رو سعی دارد تا تأثیر علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام و ارزش به اضافه مضایا و معایب آن را مطرح نماید. علوفه هیدروپونیک که از دانه غلات رشد میکند، علف سبز و تازه ای است که بهترین تغذیه دام نیز به شمار میرود و دارای فواید زیادی برای حیوانات میباشد.
اما در طول سالیان گذشته کاهش دسترسی به زمین مورد نیاز و کمبود میزان آب منجر به ایجاد مشکل در تولید علوفه سبز و تازه شده است. کاهش علوفه با کیفیت باعث عدم رشد تولید مثل در دام میگردد.
علوفه هیدروپونیک یا علوفه همیشه سبز:
علوفه هیدروپونیک نیازی به خاک نداشته و با آب خیلی کمتری تولید میشود. مدت زمان جوانه زدن بذرها 7 تا 10 روز میباشد و طول علوفه نیز در این مدت به 30 الی 35 سانتی متر میرسد. در روش علوفه هیدروپونیک به دلیل استفاده دام از تمامی قسمتهای گیاه، مواد غذایی دارای ارزش فراوان به دام میرسد. پس علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام بسیار مهم و حیاتی میباشد.
تفاوت علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام با علوفه خشک:
علوفه هیدروپونیک: حاوی مواد مغذی بیشتر نسبت به علوفه خشک و همچنین دارای کربوهیدرات ، مواد معدنی و ویتامینهای زیادی است. ویتامینهای D,C در علوفه خشک موجود نمیباشد اما در علوفه هیدروپونیک به مقدار زیادی یافت میشود. ویتامین C علوفه هیدروپونیک منجر به افزایش سیستم ایمنی دام میشود.
نسبت برخی ویتامین ها در علوفه هیدروپونیک
کلسیم: مقدار کلسیم موجود در علوفه هیدروپونیک 34% بیشتر از کلسیم موجود در علوفه خشک میباشد. پتاسیم: مقدار پتاسیم موجود در علوفه هیدروپونیک 80% بیشتر از پتاسیم موجود در علوفه خشک میباشد. فسفر: مقدار فسفر موجود در علوفه هیدروپونیک 56% بیشتر از فسفر موجود در علوفه خشک میباشد. پروتئین: مقدار پروتئین موجود در علوفه هیدروپونیک 30% بیشتر از پروتئین موجود در علوفه خشک میباشد. ویتامین آ: مقدار ویتامین آ موجود در علوفه هیدروپونیک 58% بیشتر از ویتامین آ موجود در علوفه خشک میباشد. کربوهیدرات: مقدار کربوهیدرات موجود در علوفه هیدروپونیک 15% بیشتر از کربوهیدرات موجود در علوفه خشک میباشد. سدیم: مقدار سدیم موجود در علوفه هیدروپونیک 69% بیشتر از سدیم موجود در علوفه خشک میباشد. آهن: مقدار آهن موجود در علوفه هیدروپونیک 40% بیشتر از آهن موجود در علوفه خشک میباشد.
تأثیر علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام:
- وزن دام سریعتر افزایش مییابد
- به ازاء افزایش هر کیلوگرم وزن دام، هزینه خوراک کمتر میباشد
- منجر به افزایش سلامتی دام و کاهش هزینه دامپزشکی میشود
- منجر به افزایش باروری دام شده ودرنهایت منجر به چند قلوزایی دام میشود
- میزان شیردهی دام افزایش مییابد
- منجر به افزایش میزان کیفیت و کمیت محصولات دامی نظیر شیر و گوشت میشود
- سازگاری بیشتر با سیستم گوارش دامها و کاهش التهاب معده و روده دامها
بذر مناسب برای علوفه هیدروپونیک
بذرهایی همانند جو، گندم، ذرت برای تولید علوفه هیدروپونیک به دلیل داشتن قیمت کمتر نسبت به بذر یونجه دارای صرفه اقتصادی بالایی میباشد. از آنجایی که یونجه دارای قیمت بالایی میباشد پس تولید آن مقرون به صرفه نبوده و قیمت پایانی علوفه هیدروپونیک آن بسیار بالا بوده اما در مقابل، جو مناسبترین بذر برای کشت علوفه هیدروپونیک برای تغذیه دام میباشد. برخی از رایج ترین بذرهای مورد استفاده در علوفه هیدروپونیک
- گندم Wheat
- جو Barely
- ذرت Maize
- شبدر Clover
- یونجه Alfalfa
برای کشت علوفه هیدروپونیک از کجا شروع کنیم؟
باید سعی کنیم تا کشت علوفه هیدروپونیک به یک بخش ثابت در تولید علوفه مورد نیاز تبدیل شود، در صورت عدم انجام این کار امکان کاهش زمینهای کشاورزی و آب برای پرورش علوفه میباشد